måndag 7 oktober 2013

Kändiskrogarna behind the scenes

Allt om Stockholm skriver idag om kändisställena i Stockholm. I artikeln nämns bland annat vad kändisarna själva tycker om att driva företag och vad som finns på menyn. Man glömde dock bort att nämna huruvida dessa kändisar också gör rätt för sig gentemot de anställda som arbetar på plats.
Så här följer en uppdaterad lista, baserad på artikeln i Allt om Stockholm men med ett par viktiga extra punkter tillagda:


LILY'S BURGERS 
Skådisen Joel Kinnaman må ha det hektiskt på jobbet: vifta med pistoler, skjuta mot andra skådisar – och ducka från fotografer på röda mattan. Men inget går som bekant upp mot stressen i ett riktigt sprudlande kök. Och då kanske framför allt i ett hamburgerkök. Nu står inte Kinnaman själv och vänder burgare, men tillsammans med "Snabba cash"-skådisen Mahmut Suvakcis driver han åtminstone ett hak. Nämligen Lily's burger på Hornsbergs strand.
– Han är med och bestämmer och jag rådfrågar honom om allting. Joel koncentrerar sig på film just nu, berättade kollegan Suvakci tidigare för Nöjesbladet. 
På menyn: Hamburgare. Förra veckan experimenterade man med smörstekta kantareller samt smält pecorino ost. Ananas har även förekommit mellan bröden.
KOLLEKTIVAVTAL: NEJ. I allt viftande med pistoler och dylikt måste det helt enkelt glömts bort att kollektivavtal är en väldigt viktig del i att vara en seriös, om än viftande, krögare.
BETYG: Gå ej dit.


AIFUR KROG & BAR 
Eurodisco-kungen E-type är en minst sagt vikingaintresserad man. Så entusiastisk är den hårfagre hitmakaren att han nyligen ”råkade” buda hem 12 av husen från filmen ”Arn” på en nätauktion. Ett värv som nu ska flyttas till Stockholm bli en medeltidsby för företagsfester, marknader och bröllop.  
Mest känt av E-types vikingaprojekt är dock hans restaurang Aifur i Gamla stan. Här går allt i vikingastil - från inredning till de anställdas kläder. Har gästen riktig tur kommer E-type själv förbi och brister ut i sång. 
Från menyn: ”Mjöd och gräddkokta musslor” ”Bautabröd", "Varjagernas helstekta dvärgkyckling", "Kung Björns Gillesgös på Birkavis".
KOLLEKTIVAVTAL: NEJ. Nej, det finns inget kollektivavtal på Aifur. Och i ärlighetens namn känns ju bara det rätt så... medeltida.
BETYG: Alla har vi säkert suktat efter ett gott bautabröd. Men tills E-type är "coming up" med ett kollektivavtal för sina anställda blir rådet ändå att inte gå till Aifur vare sig för bröd eller något annat. Och medeltidsbyn i Stockholm... ja den ser vi fram emot. Inte.


COFFEE & FRIENDS 
"Let's Dance"-profilen Carin Da Silva är inte bara bra på att "svänga sina lurviga" - utan även på att svänga ihop bakverk åt de lurviga.
– Jag kommer att baka cupcakes av kött, sa Carin Da Silva till Nöjesbladet när hon öppnade sitt hundkafé Coffee & Friends förra sommaren.
För människodjuren finns tack och lov en särskild meny.
 
På menyn: Hundtapas, älgchips, blodpudding, hundcupcakes. Soppor, sallader.
KOLLEKTIVAVTAL: NEJ. Gissningsvis är det inte hundar som arbetar på detta ställe utan människor. Pension, försäkringar och schysta villkor är viktiga faktorer för människor. Även på Coffee & Friends.
BETYG: Gå inte dit.

JUICEVERKET 
Vi har sett honom ha det jättejobbigt i skolan, Andreas Wilson. I Jan Guillous "Ondskan" åkte han på så mycket stryk att han var tvungen att ta till drastiska metoder för att bli av penalismen – oaptitliga metoder – så som avföring i en hink. Kanske var det detta som fick honom att vilja ta klivet över till något härligare, nämligen goda juicer! Skådisen driver sedan en tid tillbaka baren Juiceverket.
Tre, fyra dagar i veckan står han bakom disken och gör fruktdrinkar.
– Jag tror att det är bra att göra olika saker. Bartenderyrket är ett konkret hantverk, medan skådespelaryrket är mer abstrakt och skapande, har han berättat tidigare för Allt om Stockholm. 
På menyn: Juice. På Twitter kan man läsa om deras nya idé: säsongens svamp.
KOLLEKTIVAVTAL: NEJ. Andreas Wilson har alldeles rätt i en sak. Bartenderyrket är ett konkret hantverk. Och detta hantverk prisas också på de flesta ställen, med avtalade löner och villkor för de anställda. Men inte på Juiceverket. 
BETYG: Juice kan man göra hemma. Gå inte dit.

KÄK 
Petter har varit artist jätte, jättelänge, släppt en bok – och lanserat någon slags alkoholhaltig dryck – men riktigt nöjd verkar han aldrig bli. Nä, någonting fattas tydligen för det mesta. Vad det var den här gången fick vi reda på för några veckor sedan när artisten gick ut och berättade att han skulle öppna restaurang "Käk".
Redan första helgen fick man stänga för att maten tagit slut. Bra jobbat av artisten. Och förutom ett välsvarvat PR-arbete verkar Petter även kunna annat:
- Jag är skitbra på att diska! Mycket grymmare än att stå i baren. Jag har jobbat som diskare på flera ställen i stan, sa han tidigare till Allt om Stockholm. 
På menyn: Burgare, steak sandwich, korvar med toppings, tacos och gyros.
KOLLEKTIVAVTAL: JA! Petters prat om anständiga villkor för de anställda på KÄK var inte en skröna. Här föregår man med gott exempel och är medlem i arbetsgivarorganisationen Visita, vilket betyder att kollektivavtal mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita gäller på arbetsplatsen!
BETYG: Enligt ryktet är burgarna på KÄK väldigt goda! Bon apetit!


För er som känner er osäkra på vad ett kollektivavtal faktiskt betyder för de anställda - läs mer här!