onsdag 29 januari 2014

En ny personlighet

Så står man där framför minigolfbanan under nybyggda Tele2 arena tillsammans med dottern och en kompis till henne, båda 8år gamla när man inser att anläggningen inte har kollektivavtal.
Jag visste att O´learys (och flera andra restauranger i arenan ) inte har kollektivavtal men jag hade inte kopplat, att golfbanan var en del av O´Learys.

De åren jag har engagerat mig mer och mer fackligt har gjort att jag har insett hur illa personalen på många ställen i vår bransch har det. Många som arbetar har inte ens grundtryggheten som ett kollektivavatal ger.
I takt med att man blir mer politiskt och arbetsrättsligt medveten blir fler och fler val man gör i livet knepiga. De varor och tjänster man köper får ringar på vattnet över hela världen.
För att kunna göra dessa val enklare och för att vi ska kunna utöva vår konsumentmakt har Hotell och restaurangfacket tagit fram en hemsida där man kan gå in och söka på krogarna och se om de har kollektivavtal innan man besöker dem.
Jag har som rutin att alltid kolla de krogarna jag planerar att besöka och väljer alltid bort de krögare som inte har tecknat avtal.


Jag har med tiden utvecklat en ny personlighet av en sträng kollektivavtalspolis som allt oftare tittar fram.
Hen kommer fram och tar över min kropp så fort jag ser ett restaurangnamn jag inte känner till. Sen skriver hen i sociala medier och gnäller på släkt, vänner och totala främlingar. "Gå inte dit" "bryr du dig inte om anställningsvillkoren" "SCHYSTA VILLKOR!!!!!"

Till exempel när jag läste nomineringarna till DNs Gulddraken 2014, kom kollektivavtalspolisen fram och sökte på samtliga nominerade och vi blev båda lika överraskade av svaret:

Samtliga i kategorin Budget saknade kollektivavtal

I kategorin Mellan har 2/5 nominerade kollektivavtal

I kategorin Lyx ser det bättre ut med 4/5 nominerade med kollektivavtal

I kategorin Kafé är det botten, samtliga utan kollektivavtal

Resultat: 14 av 20 nominerade i DNs krogpris saknar alltså kollektivavatal - KATASTROF

Det är när det blir oplanerade krogbesök som kollektivavtalspolisen gör det svårt för mig. När man står hungrig utanför den enda korvkiosken på mil eller när en hög kompisar har installerat sig på en pub utan schysta villkor eller när man blir bjuden på restaurang av sitt jobb. Då vacklar man, ibland köper man en korv ändå och ibland övertygar man alla att flytta på sig...ibland inte.

Jag har kamrater där kollektivavtalspolisen helt tagit över deras kroppar och aldrig skulle sätta sin fot på avtalslösa ställen. Kamrater som hellre stannar hemma än att bli bjuden på avtalslös restaurang.
Jag är inte där ännu med jag är övertygad om att även jag kommer slukas upp helt av kollektivavtalspolisen.

Hur gick det då på golfbanan, blev det något besök?


Än så länge har finns det en kraft kollektivavtalspolisen inte rår på och det är två 8-åringars vilja.
Så vi gick en golfrunda, men maten intog vi på annan restaurang.


Däremot kompenserade kolektivavtalspolisen genom att lämna ett spår av HRF-merch efter sig......


/Johan