måndag 18 november 2013

Goda exempel från arbetsgivarevärlden

Det är inte ofta det finns underlag nog att lyfta goda exempel från arbetsgivarsidan. Men så här, mitt i tider av otrygghet, lönedumpning och allmänt vilsna företagsledare, har det faktiskt dykt upp en del upplyftande exempel. Dessa är givetvis värda att lyfta fram. Så här kommer de!


1. Clarion Hotell Stockholm
När ISS ville dra ned på hotellstädarnas heltider sade Clarion Stockholm ifrån, sade upp avtalet med ISS och anställde arbetarna i egen regi. Susanna Ståhl, VD:
Det går ihop med vår filosofi som företag. Vi vill ta ett ansvar för våra medarbetares livssituation så att de kan få en trygghet. Många av städarna har jobbat på hotellet sedan vi öppnade.
Fasta anställningar istället för entreprenad eller bemanningsföretag. Bra!


2. My Food Story
När My Food Story öppnade gjorde man det med en personalfilosofi som uppmuntrade de anställda att vara med i fack och A-kassa. Detta uppmärksammades i "Bakom Svängdörrarna", HRF:s podcast. Jens Könberg, caféägare:
En viktig sak för oss är att vi har som vision att alla våra anställda ska vara medlemmar i något fackförbund och A-kassa. Vi förhåller oss inte neutrala till facket och fackligt medlemskap, utan vi ser positivt på det och tror på den svenska modellen, som dock inte kan tas för given. Vi kommer att höja lönen motsvarande hälften av kostnaden för medlemskap i fack och A-kassa för de anställda som visar upp att de är med i både fack och A-kassa.
Det behöver nog inte sägas. Detta gillas. Skarpt. Fler arbetsgivare borde följa.2. KÄK
När Petter gav sig in i krögarsvängen var det med en personalpolitik som går ut på att tillsvidareanställa. Petter, hiphopare och krögare:
Tanken är att vi ska fastanställa alla som jobba här, stället ska vara lika mycket deras som vårt - och de ska vara involverade på alla plan. På så sätt får de möjligheten att styra över sin vardag och de kan gå till banken och be om lån till en bostad.
Ja, alla borde få vara tillsvidareanställda. Det borde vara norm!


Också:
Lily's Burgers, som drivs av Joel Kinnaman, har nu kollektivavtal!