onsdag 27 november 2013

Varför hylla gratisarbete, Myllymäki?

Han är Sveriges representant i kock-EM (Bocuse d'Or Europe). Han syns överallt. På morgon-TV, på mässor, i tävlingar och i tidningen. Han är en förebild för många trötta hemmakockar som letar efter inspiration. Säkert för många kockar också. Och för många ungdomar med kockdrömmar.
Att sätta ett gott exempel borde vara viktigt.

Men när Allt Om Stockholm släppte en lång intervju med Tommy Myllymäki i början av veckan var det inte dett goda föredömet som lyste.
I intervjun kommer man in på gratisarbetet som uppmärksammats på danska restaurangen Noma:
- Arbetssättet inom restaurang är annorlunda nu, det är tuffare konkurrens. Många har en romantisk idé om restaurangvärlden men det är ren och skär business. De här unga killarna vill jobba gratis för att lära sig, säger han och tillägger:
Kolla på Zlatan, han gick inte hem när träningen var slut, han stannade kvar och tränade i tre timmar till - det är ju så man blir bäst.
Gratisarbete är ren och skär business, det har Tommy helt rätt i. För arbetsgivaren. Det är ju som bekant bara arbetsgivaren som tjänar pengar på andras gratisarbete. Men vad är det som säger att man inte kan lära sig ett yrke om man inte jobbar gratis?
Och en sak till. Att dra metaforen "kolla på Zlatan..", för att försvara gratis arbetskraft känns ganska trist. Men faktum att stilen känns igen. När jag debatterade sexuella trakasserier i restaurangbranschen i somras fick jag liknande kommentarer - typ "det går ju inte att vara brandman om man är rädd för eld" som en metafor för att man som tjej inte rimligtvis kan förvänta sig en trakasserifri arbetsmiljö i restaurangbranschen.

Det fortsätter.
Får du egna förfrågningar om att ta emot oavlönade praktikanter?
- Jag får inte så många, men det beror på vilket sätt man ser det, vi har ju anställda och så de som går som elever och kommer från kockgymnasiet. Men jag skulle absolut göra det om någon verkligen ville. Det man ska komma ihåg är att det är ingen som har tvingat de här personerna till Noma, de är där av fri vilja för att de vill bli bättre. Det är samma som med svenska fotbollslaget - man blir inte bäst om man bara spelar två timmar per dag.
Och så var vi där igen. Poäng i god arbetsgivarsed: noll. Poäng i bra metaforer: noll.

Och förresten. Alla är på jobbet av fri vilja. Men lön ska man fortfarande betala ut om man menar allvar med att vara en bra arbetsgivare.